First of all, i'd like to thank my dearest friend Nur Atiqah for sharing this easy breezy recipe.
I wish her and family a wonderful life ahead. May Allah swt Bless U and family.
Ucapan macam terima award!.
Kelapa dah parut
Ikan kembong/selar
Bawang merah dan Putih
Garam
Halia
Lengkuas
Cili kering
Santan pekat
Ulam-ulaman (cincang halus)
Budu
Cili merah (besar)
Untuk sambal kelapa yang makan dengan nasi tu,
Kelapa parut - goreng dalam kuali tanpa minyak
2 ekor ikan kembong/selar - rebus dan ambil isi, tumbuk
Bawang merah - tumbuk
Garam - secukup rasa
Untuk kuah tumis,
Kisar:
Bawang Merah, Putih, Halia, Lengkuas, Cili kering.
Tumis bahan yang dikisar tadi, kemudian masukkan santan, tumis sampai pecah minyak, jangan lupa kacau. Note: Masukkan juga budu, dan garam secukup rasa. Ada juga yg letak asam keping, tapi aku memang ikut resipi kawan, tak letak pun.
Sambal,
Cili padi - ikut suka (Note: aku akan kisar sekali cili besar beberapa ulas) - kisar
Garam dan gula
Limau kasturi -perahkan
Belacan sikit
Masak atas api.
Wajib dihidangkan dengan, (wajib bagi aku)
Ulam-ulaman - hiris halus
Ikan celop tepong
Telur masin
Keropok ikan.
Budu
Nasi,
masak nasi putih je, sebab tak tahu mana nak cari Bunga Telang.
aku tak suka letak pewarna tiruan.
Siap!!! Simple je. Asalkan sedap.
Jom buka kedai nasi kerabu pulak. Hihi.
Kitorang masa bulan puasa, kalau semua balik, memang kena makan kat atas lantai, hehe, tak muat meja makan. So, aku pertama kali buat ni untuk berbuka puasa, aku hidang siap untuk semua orang. hehe.
Thanks
ZZ
No comments:
Post a Comment
Say 'Hi' pls. :)