Friday, 23 May 2014

Masak Lemak Labu Terengganu





Salam Morning,

Seronoknya perut daku lepas dinner semalam dapat makan masakan favourite ni. Mesti korang tertanya-tanya apa bezanya terengganu style cooked dengan masak lemak biasa tu. Okay, meh terus pergi ke bahannya.

Bahan-bahannya:

Labu (1/3 labu besar-potong dadu)
Kelapa parut (1 biji-perah untuk santan)
Bawang merah (5 ulas)
Lada hitam (ikut suka)
Cili padi merah vietnam yang super hot (Letak 3 tangkai je, hehe)
Isi ikan selar (1 ekor, saiz besar gak ni)
Kunyit hidup (1inch or less) @ Serbuk kunyit

Caranya:

Stim/kukus labu dan ikan selar.
Tumbuk ( Bawang merah + Lada hitam + Cili Padi + Isi ikan Selar + kunyit hidup )
Panaskan kuali, masukkan santan tadi. Api jaga.
Masukkan bahan yang ditumbuk.
Api jaga.
Agak-agakla kuah masak lemak tu dah didih, masukkan labu.
Sentiasa kacau, sebab takut pecah minyak.
Dalam 5 minit or less, dah boleh tutup api.

Sedia untuk dihidang, ngapppp! Lagi sedap, makan dengan ulam timun (kalau orang terengganu timun ni tembikai), ikan selar goreng dan cicah sambal belacan.

Terangkat kening macam kak Ziana Zain masa makan weyh.
FYI, aku orang Perak yang duduk Negeri Sembilan, langsung takde darah Terengganu, kalau resipi ni kureng, boleh komen yea. Sharing is Caring is Loving. Mmuah!

Yummmy,
ZZ

No comments:

Post a Comment

Say 'Hi' pls. :)